Twitter

För den oinvigde kan det vara svårt att förstå hypen kring Twitter. Denna mikroblogg bygger på att man ingår i ett sammanhang. Det vill säga, du behöver följa människor för att ha något att läsa och du behöver människor som följer dig för att underlätta diskussionerna. Därför behöver du också ganska snabbt hitta människor att börja följa, så fort du startat upp ditt konto.

Basen på Twitter är 140 tecken, @ före alla namn (ex. mitt Twitteralias är @frokenann) och # kallas för hashtag och det används framför olika diskussionsämnen (ex. #skolchatt som pågår varje torsdag). Alla @ är personer du lägger till på en lista och följer. De kommer sedan upp i ditt flöde. # kan du klicka dig in på för att se flödet för just det ämnet. Det finns också DM (DirektMeddelande) för att skicka privata meddelanden till någon. För att kunna skicka ett DM måste denna person följa dig.

Det var Twitter i korthet. Vi du läsa mer så kan du läsa Skolverkets twitterskola.

Här är några tips från mig:

1. När du skaffar ett användarnamn på Twitter, alltså ett @, är det bra om det inte är för långt. 140 tecken kan vara svårt nog att hålla sig till när samtalen tar fart så du vill inte fylla alla tecken med ett alias. Tänk också på att använda ett namn som du kan använda som användarnamn på fler platser – twitternamnet blir lätt ett varumärke.

2. Lägg till en profilbild ganska snabbt, skippa ägghuvudet (Twitterskola defaultbild ser ut som ett ägghuvud). Dels för att det är kul att kunna hitta varandra i eventuella folkvimmel man kan mötas på men också för att Internet är fulla av anonyma troll som inte vill stå för sina åsikter. De har vi fått nog av. Internet är inte ett medie att gömma sig bakom, det är inte i overkligheten, det är högst verkligt. Så ta på dig ditt bästa sociala jag och skaka hand ‘öga mot öga’ 😉

3. Skapa en profil och berätta vem du är. Jag är genuint nyfiken på vem jag pratar med. Många gånger, när jag är ute och letar efter nya att följa, möter jag ägghuvuden och människor som inte har skrivit en profil. Utan profil vet jag ju inte varför jag borde följa just dig! Och ägghuvuden vet du vad jag tycker om redan 😉

4. Till höger, lite längre ner här i min blogg, har jag en länklista. Där har jag bland annat länkat till lite olika twitteralias (@) samt lite olika bra # att följa. Ta en titt och kör igång!

Lycka till!

20130810-154832.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s